Tüm Ayrıntılarıyla Influencer Marketing

Influencer
Dec 5, 2020
Tüm Ayrıntılarıyla Influencer Marketing

Influencer Marketing, son yılların yükselen yıldızlarından biri. Peki, markaların sıklıkla tercih ettiği bu yöntemin detayları nedir? Birlikte inceleyelim.

Influencer Marketing Nedir?

Influencer Marketing
Influencer Marketing

Influencer Marketing, diğer insanların satın aldığı şeyler üzerinde etkisi olanlara pazarlama ürünleri ve hizmetleri tanıtmayı içerir. Bu pazar etkisi tipik olarak bir bireyin uzmanlığından, popülerliğinden veya itibarından kaynaklanır. Etkileyicilerden oluşan bir kitleye pazarlama, ağızdan ağza pazarlamaya benzer, ancak kesinlikle açık önerilere dayanmaz. Etki çok çeşitli yerlerden gelebilir. Herhangi bir kişi, grup, marka veya yer potansiyel olarak bir etkileyici olabilir. Örneğin, ünlüler ürünleri pazarlamak için sıklıkla kullanılırlar çünkü son derece saygı görürler ve oldukça göz önündedirler. Bir ünlü bir ürünü kullandığında, o ürünün üreticisi teşhir edilir ve bir ünlü desteğinden gelen saygıyı kazanır. Bloggerlar, özgün olarak görüldükleri ve sadık takipçileri oldukları için önemli etkileyiciler haline gelmişlerdir. Bir blogger bir ürün önerdiğinde, geleneksel reklamcılıktan daha güvenilir görünür. Şirketler, etkileyicileri kullanarak doğrudan pazarlama mesajlarına yöneltilen kinizm ve şüphecilikten kaçınabilir.

Bu pazarlama şekli benzersizdir çünkü müşteriden ziyade etkileyicinin ihtiyaçlarına hitap eder. Şirketler etkileyicilere saygı göstermeli ve etkileyicinin bir ürünü desteklemesi için açık ve organik ilişkiler kurmalıdır. Bu, etkileyiciye yakında piyasaya sürülecek bir ürüne erişim izni vermeyi veya etkileyiciyi şirketi şahsen ziyaret etmeye davet etmeyi içerebilir. Influencer Marketing yönteminin tek büyük dezavantajı, geleneksel pazarlama kadar kontrol edilebilir olmamasıdır. Bazı etkileyiciler bir ürünün yalnızca olumlu imajına katkıda bulunurken, yasal sorunlarla karşılaşan veya kamuoyunun ışığından düşen etkileyiciler, bir ürünün başarı şansını olumsuz yönde etkileyebilir. Pazarlamacılar, kullandıkları etkileyiciler ürünlerini yanlış beyan ederse veya reddederse olumsuz sonuçlarla başa çıkmaya hazırlanmalıdır.

Influencer Marketing Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Influencer Marketing Ne Zaman Ortaya Çıktı
Influencer Marketing Ne Zaman Ortaya Çıktı

Folklor reklamında, Kraliçe ve Papa'nın uzun zaman önce, insanların yararı için tıbbı onayladıkları söylenir. Bir anlamda, bu ikili Influencer pazarlama tarihindeki ilk etkileyicilerdi ve henüz inanmamış insanlara ilaç kullanımını teşvik ettiler. 1905 yılında bir Türk sigara markası olan Murad Cigarettes, Influencer pazarlama stratejisinde Roscoe “Fatty” Arbuckle'a sahipti. Bay Arbuckle sessiz bir sinema oyuncusuydu. Etkileyici pazarlama tarihinde önemlidir, çünkü çalışmaları markaların, ünlülerin ürün veya hizmetlerini onaylamada çok etkili olduğunu anlamalarına yardımcı olmuştur.

Influencer Marketing Ajansları Ne İş Yapar?

Influencer Marketing Ajansları Neler Yapar?
Influencer Marketing Ajansları Neler Yapar?

Televizyon ve yazılı basın gibi geleneksel reklamcılık kuruluşları daha az etkili hale geldikçe (azalan izleyici ve okuyucu nedeniyle) ve daha fazla tüketici eğlence, haber ve bilgi için Instagram, YouTube ve Snapchat gibi sosyal medya kanallarına yöneldikçe (özellikle satın alma kararlarıyla ilgili tavsiyeler için), influencer pazarlama, markalara, dünyanın en iyi sosyal medya etkileyicilerinin geniş ve ilgili kitlelerini kullanarak tüketicileri hedeflemenin bir yolunu sunar. Influencer Marketing kampanyası başlatmak isteyen şirketler için, Influencer pazarlama ajansları, Influencer pazarlama kampanyalarının başarısını markaların, etkileyicilerin ve tüketicilerin yararına tasarlayarak, stratejilendirerek, uygulayarak, yöneterek ve ölçerek süreçte hayati bir rol oynar. Özünde, Influencer Marketing ajansları, pazarlama ve reklam kampanyalarını sosyal medya etkileyicileriyle stratejiler bulur, yürütür ve yönetir. Influencer Marketing, en iyi sosyal medya etkileyicilerine sahip markalar için uygun olan reklamcılıktır. Bu tür ücretli reklamcılık, marka temelli ve doğrudan yanıt girişimleri için etkilidir ve tüm sosyal medya kanallarında yayınlanabilir. Ücretli sponsorluklar, ürün yerleştirme ve sponsorlu içerik biçimlerini alabilir. Etkileyici pazarlama ajansları, en iyi sosyal medya yıldızlarıyla çalışma ilişkileri sürdürdüğünden ve farklı türde Influencer pazarlama kampanyaları geliştirme ve uygulama deneyimine sahip olduğundan, bu ajanslar değerli tavsiyeler sağlayabilir ve markaların hangilerinin hangileri olduğunu belirlemesine yardımcı olabilir. Etkileyici ile ortaklık kuracaklar, içeriklerini hangi platformlarda dağıtacakları ve benzersiz pazarlama stratejilerini (veya strateji kombinasyonlarını) en iyi nasıl geliştireceklerini bilebilirler.

İlginizi çekebilir: Influencer Pazarlama Teknikleri

Influencer Marketing'e Yeni Bir Bakış: Adverport

Adverport

Influencer Marketing ilk başta oldukça karmaşık gözükebilir. Bu dünyaya yeni bir bakış açısı ise Adverport’tan geliyor. Markaların hedef kitlelerine doğrudan erişebilen YouTuber'lar ve Influencer'lar ile buluşarak reklam kampanyaları oluşturabileceği bir web platformu olarak hizmet veren Adverport, kullanıcıları için uygun bütçeli ve verimli reklam kampanyaları oluşturmayı hedefler. Bu sayede oluşturulan pazaryeri ile her iki taraf birbiriyle buluşmuş oluyor. Influencer’lar, markalar, Influencer olmayı düşünenler veya bireysel kampanyalar oluşturmak isteyenler için Adverport oldukça ideal!

Başlamaya Hazır Mısın?

Adverport ile dilediğin kampanyalara katıl! Sosyal medya hesaplarında affiliate linklerini paylaş, takipçilerin sana kazandırsın.